Hastalıklar Ve Tedaviler
-
Madde Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığı denildiğinde; insanın duygu, düşünce ve davranışı üzerinde doğrudan etkili, özgüllüğü olan bir süreç anlaşılmalıdır. Bağımlılığa yol açan maddeler; genel olarak yaşamı sürdürmek için gerekli olmadığı halde keyif verici…
-
Kumar Bağımlılığı – Patolojik Kumar Oynama (PTO)
Karakteristik özelliği kişi sürekli, tekrarlayıcı ve dürtüsel olarak kumar oynamaktadır ve dolayısıyla kişisel, mesleki ve ailesel alanlarda işlevsellik bozulmuştur. Kişi sürekli kumarla meşgul olmaktadır. Arzu etiği heyecanı yakalamak için artan miktarda paralar…
-
Alışveriş Çılgınlığı veya Kompülsif Alışveriş (Market Manyağı)
Kişinin durduramadığı veya davranışını belirgin olarak düzenleyemediği uzun süreli giden alışveriş dönemleridir. Kompülsüf satın alma, stresi ve kaygıyı bastırmak amacıyla kişinin kontrol edemediği kronik ve tekrarlayıcı alışveriş ve harcama isteği olarak da tanımlanabilir.…
-
Sorunlu İnternet Kullanımı (İnternetomani)
Günümüz gelişmiş teknolojilerinden olan bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımını sağlayabilme gibi getirdiği kolaylıklar yanında çok sık kullanımından kaynaklanan bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. Anneler artık gergin…
-
Depresyon
Yılda 10-14 milyon insanı etkileyen, Türkiye de sık rastlanan bir hastalıktır. Şarkılarda geçen veya halk dilindeki depresyon, gerçek bir depresyon olmayabilir. Depresyonun başlıca belirtileri şunlardır; 1)En az 2 hafta süren üzüntülü…
-
Şizofreni
Nedeni tam olarak açıklanamayan, genelde gençlik yıllarında başlayan süreğen bir bozukluktur. Algıda, düşüncede ve davranışlarda anormallik olur.Gerçeği değerlendirme bozuktur. İnsan ilişkilerinde genel olarak var olan içe dönüklük, hastalık ortaya çıkınca tavan yapar. …
-
Bipolar Bozukluk
Bir zamanlar psikoz manik_depressif (PMD) olarak da bilinirdi. Türkçe adı ise iki uçlu duygu durum bozukluğudur. Hastalık dönem dönem gelir ve birbiriyle zıt klinik özellikler gösterir. Tedavisi çok kolaydır ve hastalık bile sayılmaz…
-
Yeme Bozuklukları
Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve başka türlü adlandırılamayan atipik yeme bozukluğu olarak üçe ayrılır. Anoreksiya nervoza olanların %25 i hayatını kaybetmektedir. Genetik bünyesel, psikolojik bir yatkınlık söz konusu olup aile ve sosyal çevrelerinde…
-
Panik Bozukluk
Her hangi bir dış uyaran olmaksızın ve bir ön belirti vermeden kısa süreli tekrarlayıcı, yoğun korku nöbetleri yada kötü bir şey olacakmış hissi görülmektedir. Panik Atak denilen bu nöbetler kalp çarpıntısı, solunum…
-
Obsessif Kompülsif Bozukluk (OKB)
Sık görülen bir sıkıntı hastalığıdır. Hastalığa adını iki ana belirtisi vermektedir. Obsesyonlar(saplantı) ve kompülsiyonlar(zorlantı). Bu hastalık pek çok hastalığın seyrinde ortaya çıkmaktadır. Aslında kişinin bozulan hayatına denge sağlamaktadır. Kişi farkında olmadan hastalığı hayatın…